Slik kan du lage bedre video!

Del på

Selv med rimelig utstyr – til og med mobiltelefon – kan du i dag lage en brukbar videoproduksjon selv. Med enkle grep kan gjøre den enda bedre! I artikkelen under får du noen gratis fototekniske tips fra vår eminente fotograf og videoprodusent Gerry Lister.  

Og her kan du se noen videofilmer vi har laget for våre kunder.

Å vite hvor mennesker og objekter skal plasseres i et bilde, har stor betydning for kvaliteten på en film. Et bra motiv er lett å ødelegge med feil komposisjonen. Det finnes mange tips og triks for å trekke publikum inn i filmen og historien din. Her kommer noen av dem:

Bruk Tredelingsregelen for å få en god komposisjon! 

Del skjermen inn i 3 deler med 4 krysningspunkter. Ved å legge hovedmotivet – horisonter, personer eller ting – i disse punktene kan du skape et rolig, naturlig og harmonisk bildeutsnitt. PS! Tredelingsregelen blir ofte forvekslet med Det Gyldne Snitt som ikke er det samme, men en matematisk formel for harmonisk deling av et linjestykke. https://no.wikipedia.org/wiki/Det_gylne_snitt

Dramaturgi ved hjelp av naturlige linjer: 

Ved å finne linjer i f.eks. natur eller arkitektur, kan man bruke disse som et dramaturgisk virkemiddel for å skape forskjellige uttrykk. Vannrette linjer – som naturlige horisonter – oppleves f.eks. rolig og behagelig . Loddrette linjer gir følelse av tyngde, noe imponerende eller høyde (f.eks. en skyskraper). Skråstilte linjer som elver, og veier kan uttrykke fart, spenning og dynamikk. Hvis man skråstiller kameraet slik at naturlige linjer blir skjeve, får man ofte en følelse av uro, svimmelhet eller avmakt.

Skap riktig stemning med riktig bildeutsnitt! 

Bildeutsnittet er med på å sette intensiteten i filmklippet. Det finnes flere former for utsnitt, men ved portrett av mennesker brukes ofte 6 graderinger, fra Total til Ultranær. I et Totalbilde eksponeres hele personen og bildet fremstår ofte som oversiktelig og rolig. Med Ultranært, derimot, fokuseres det på detaljer som øyne eller munn. Det kan skape et mer intenst og dramatisk bilde. PS! Et godt eksempel på effektiv bruk av Ultranær utsnitt er duellscenene i “A Fistful of Dollars” (1964) med Clint Eastwood.

Skill forgrunn fra bakgrunn! 

Siden film er et todimensjonalt medium, forsvinner også den naturlige dyben vi opplever rundt oss. For å emulere dybe i film kan det være lurt å å skille interesseobjekt fra bakgrunn. Man kan også la kun interesseobjektet være i fokus for å separere forgrunn og bakgrunn ytterligere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Du kan når som helst melde deg av vårt nyhetsbrev via lenke i bunnen av alle eposter fra oss. Les også våre personvernregler.

Aktuelt fra Edison Wolfram